Det var Dpreview.com som først fikk oss oppmerksomme på "Operation Night Watch". Maleriet, som måler 363 cm × 437 cm, er det nederlandske Rijksmuseums største attraksjon, med undertittelen «Kaptein Frans Banning Cocq og løytnant Willem van Ruytenburghs kompani gjør seg klare til å marsjere», er i dag mindre enn originalen, som ble beskåret i 1715. På Wikipedias side om maleriet kan du se en ubeskåret kopi med beskjæringen indikert. Museets nettprosjekt lar oss dessuten se hele bildet slik det opprinnelig var. Også det i hyperoppløsning.

Skjermbilde 2022-01-07 kl. 13.11.49.pngKraftig utsnitt av kragen til mannen t.h. i forgrunnen av «Nattevakten» publisert av Rijksmuseum, ca. 1:1 i piksler.

Teknikken

Teamet bak reproduksjonen har benyttet et 100 megapiksler Hasselblad H6D 400 Multishot-kamera og tatt 8439 enkeltopptak i 1:1 gjengivelse, som så er satt sammen med maskinæring til et bilde du kan zoome inn på til pikselnivå via dataskjerm. 
Rijksmuseum i Amsterdam inneholder en stor samling kunst fra Nederlands «Golden Age», og er vel verdt et besøk. Museet er for tiden midlertidig stengt, så det beste du kan gjøre, er å se bildene på nettet. DU kan registrere deg og få tilgang til museets digitale utstillinger på museets nettside.

Her kan du se Rembrandts «Nattevakten» – både hele bildet og i utsnitt.