Vi har ennå ikke lagt fingrene på Nikon Z fc – i disse koronatider foregår alle produktpresentasjoner på nett. Men akkurat denne nyheten er et kamera vi gjerne skulle kunnet fortelle om «hands-on». Det er virkelig et kamera man ønsker å ta i og føle på. Med andre ord et kamera som apellerer til følelsene. Men det betyr ikke at teknikken kommer i annen rekke. Nikon Z fc er et kamera som på viktige punkter forbedrer Nikons første kamera i Z-serien for DX-format (som noen kaller APS-C), Nikon Z 50. Fotomag testet Z 50 i nr. 1 - 2020, og du kan lese testen her.

Nikon Z fc er svært kompakt, bare litt større enn Olympus OM-D E-M10 Mark IV og litt mindre enn Fujifilm X-T4. Hvis Nikon har bygget det like godt som Nikon-brukere er vant til, kan vi vente oss et særdeles godt kamera med fin mekanisk følelse.

Zfc_front.jpgRETRO Z 50’: Nikon Z fc er teknisk ganske lik Nikon Z 50, men er både forbedret og forenklet på flere punkter.

Nikon Z fc har både design og funksjonalitet hentet fra en av Nikons største suksesser, den filmbaserte Nikon FM-serien. Nikon fremhever Nikon FM2 spesielt, men konseptet er felles for flere modeller – hele familien av Nikon FM, samt Nikon FE og andre. Også det digitale speilreflekskameraet Nikon Df hentet designinspirasjon fra disse kameraene, og Nikon selv kaller det «retro». Nikon Df produseres ikke lenger, og ble ingen salgssuksess, tross meget gode bildeegenskaper. Retro-preget gikk så langt at kameraet rett og slett manglet støtte for video.

Nikon_FM2_-_face.jpgKLASSIKER: Nikon FM2 er designinspirasjonen til nye Nikon Z fc (foto: Bastien M, Wikimedia Commons).

Som en Nikon Z 50 for entusiaster

Men der Nikon Z 50 ser ut som en krympet Nikon Z 6 eller Z 7, med kraftig grep og Z-modellenes karakteristiske «søkerpukkel», er Z fc mer rendyrket retro, uten grepet (men du kan kjøpe grep som ekstrautstyr), bygget i anodisert magnesiumlegering med sorte kunstlærdetaljer. Vekten og batteritiden er nesten den samme som for Z 50, og da kan vi anta at Z fc virker noe tyngre, med en litt tynnere kamerakropp. Z fc mangler Z 50s innebygde sprettoppblitz (men har en standard tilbehørssko), og har som første Nikon Z-kamera en fullt vribar skjerm. Dette og blant annet Nikon Z fc vlogging-settet viser at Nikon tror kameraet er interessant for vloggere. Nikon Z fc har dessuten fått den mye raskere USB 3.2 Gen 1-kontakten  med inntil 5 Gbit/s overføringshastighet, der Z 50 bare hadde den gamle USB 2.0-koblingen.

Zfc_16-50DX_3.5-6.3_tilt_side_up.jpgFLEKSIBEL: Med en fullt vribar skjerm er Nikon Z fc bedre rustet for vlogging og video.

Forbedret autofokus

Blant de få tekniske egenskapene ved Nikon Z fc som er markant forbedret siden Z 50, er autofokusen. Der Z 50 hentet sin AF-teknologi direkte fra Nikon Z 6 (skalert ned fra FX- til DX-format), ser det ut som om Z fc henter autofokusen fra Nikon D6 II. Det betyr blant annet bedre følsomhet og støtte for AF-gjenkjenning av mannesker og dyr. Vi skal sjekke når vi tester Nikon Z fc hvordan autofokusen yter i forhold til tidligere modeller og til konkurrantene.

Zfc_top.jpg

KNAPPER OG HJUL: Betjeningen av Nikon Z fc baserer seg mer på knapper og hjul enn menyer. Mange erfarne Nikon-brukere vil lett føle seg hjemme.

Toppen av kameraet gir god oversikt og har fra venstre en bryter for manuell lysmåling/de ulike auto-funksjonene, rundt et hjul som lar deg stille inn samtlige ISO-nivåer fra 100 til H2 (tilsv. ISO 204.800). Til høyre for søkerhuset finner du et lukkertidshjul, og rundt det en bryter som skifter mellom stillbilder og videoopptak. Utløseren har som vanlig strømbryter rundt, men vi skulle gjerne sett mulighet for snorutløser for riktig retro-følelese. Bak utløseren er et lite LCD-vindu som viser innstilt blenderverdi (Nikon har ikke speilløse objektiver med egen blenderring – ennå). Helt til høyre kommer så hjulet for å justere eksponeringskompensasjon med ± 3 trinn (± 5 trinn hvis du setter hjulet i C-posisjon), den røde videoopptak-knappen (som kan programmeres til andre funksjoner), og markeringen av opptaksplan. Knappene på baksiden er ordnet slik at Nikon-brukere lett finner frem, og så har du både et fremre innstillingshjul og ett på baksiden. Det foran er som standard programmert til å velge blender.

Zfc_28_2.8_left.jpg

TILKOBLING: Nikon Z fc har innganger for USB-S og HDMI, samt ekstern mikrofon. Utgang for hodetelefon finnes ikke.

Som ett av de tilgjengelige settene leverer Nikon sin nye Z 28mm F2.8 SE (Silver Edition) med tilpasset retro-look. Dette er det samme som fullformatobjektivet, men med klassisk utforming med blant annet den sølvformede metallringen. Objektivet har ikke innebygd bildestabilisator (det har heller ikke Nikon Z fc), men vard å merke seg er den gode nærgrensen på 19 cm med 1:5 forstørrelse (1:3,33 i DX-format).

Egenskaper

Bildeegenskapene kan vi ikke bedømme sikkert uten å ha testet kamerat, men det vil være en sensasjon hvis det ikke er minst like bra som Nikon Z 50, D7500 eller D500, som grunnleggende har samme bildebrikke. Alle disse har vært blant de aller beste på teknisk bildekvalitet med APS-C/DX-format, ikke minst med utmerket dynamikk og høy ISO-følsomhet. Bildebrikken er en CMOS-brikke på ca. 21 millioner piksler, og kameraet leverer inntil 11 bilder i sekundet for serieopptak. Batteritiden er oppgitt til ca. 300 bilder per lading (CIPA), men vil i praksis være betydelig bedre. Nikon Z fc støtter 4K videoopptak i full bredde med inntil 30 bilderuter per sekund, i tillegg til Full HD med inntil 120 bps saktefilm.

Du finner mer informasjon, videoer og detaljer om Nikon Z fc på Nikons web-sider.

Nikon Z fc har salgsstart i slutten av juli og vil ha disse anbefalte prisene:

Nikon Z fc (kun kamerahus): Ca. 11.000 kr
Nikon Z fc sett med Z 28mm f/2.8 SE Ca. 13.700 kr
Nikon Z fc sett med ZDX 16–50mm VR f/3.5–6.3 Ca. 12.600 kr
Nikon Z fc vloggersett m/ Z 16-50mm VR, mikrofon og ministativ Ca. 14.100 kr