Olympus oppdaterer sin minste modell i OM-D-serien når de i dag introduserer OM-D E-M10 Mk IV. Nykomlingen har fått samme 20 Mp bildebrikke som OM-D EM5 Mk III, og dermed klart bede bildekvalitet med mindre bildestøy enn forgjengeren, E-M10 Mk III, med sin gamle 16 Mp-brikke. Kameraet har også fått oppgradert AF-systemet, det skal være bedre til å følge bevegelser, og kan nå fokusere på ansikt og øyne, en funksjon Olympus har hatt på sine mer avanserte kameraer i årevis. Dessuten har kameraet lavenergi blåtann-støtte for enklere kommunikasjon med mobil, har hurtig utlesning til minnekort med UHS II, og støtter dessuten lading via USB-kontakten.

OM-D_E-M10_Mark_IV_black__Product_000.jpgOlympus OM-D E-M10Mk IV leveres både i sort og sølvfarget utførelse.

Selv om E-M10 Mk IV er det enkleste av Olympus’ systemkamera med søker, er det spekket med kreative muligheter som er lett tilgjengelige for både uerfarne og mer erfarne fotografer. Den forbedrede bildestabilisatoren demper kamerabevegelser i fem akser og kompenserer for inntil 4,5 lukkertrinn (CIPA). Skjermen kan nå vippes helt ned og vende forover, og gir da en rekke muligheter til å styre opptak og selfies med fingertuppene. Den kan også vippes 45 grader oppover for opptak fra lavt perspektiv. 

OM-D_E-M10_Mark_IV_silver_EZ-M1442_Selfie__Product_000.jpg

Kameraet har innebygd blitz, og støtter nå Olympus’ radiostyrte blitzer. Blitzen synkroniserer ved 1/250 sekund, men kaneraet støtter også FP-synkronisering inntil 1/4000 sekund. Det har nå også fått stillemodus (elektronisk lukker) med inntil 1/16.000 sekund lukkertider. Den mekaniske lukkeren stopper på 1/4000 sekund.

OM-D_E-M10_Mark_IV_silver_Back__Product_180.jpgOlympus OM-D E-M10 Mk IV har også gode videomuligheter, med inntil 4K ved 30 bps, og en oppdatert kontinuerlig AF. Det har ikke synkronisert IS som sine dyrere søsken (synkronisering av bildestabilisator mellom kamera og objektiv for enda bedre kompensering mot kamerabevegelser), men til videooptak kombinerer kameraet den innebygde mekaniske bildestabilisatoren med en digital bildestabilisator til en hybrid funksjon.

OM-D_E-M10_Mark_IV_EZ-M1442EZ_silver__ProductTop.jpgSlik vi er vant til fra Olympus, byr også E-M10 Mk IV på en lang rekke kreative muligheter, som 21 ulike motivprogrammer og en lang rekke kunst-filtere. Du kan også bruke Olympus’ smarte «Live composite»-funksjon som gjør det lett å leke med lys og lange eksponeringer.

Olympus OM-D E-M10 Mk IV kommer i salg i august, og vil koste ca. 7.500 kroner. Samtidig kommer Olympus med en ny supertele-zoom, Olympus M.Zuiko ED 100-400mm F5.0- 6.3 IS, som ventes å koste ca. 13.500 kroner. Mer informasjon om OM-D E-M10 Mk IV finner du på Olympus’ web-sider.