Olympus er blitt til OM System, og hva er da mer naturlig enn at den nye toppmodellen heter OM-1, det samme som det legendariske Olympus OM-1 fra 1972, det første speilreflekskameraet i OM-serien? Vi er i hvertfall overbevist om at det er mange som vil sette pris på en enklere modellbetegnelse enn «OM-D E-M1 Mark III», som forgjengeren heter. Men selv om navnet er nytt, og kameraet er nytt fra innerst til ytterst, er det flere trekk tidligere Olympus-brukere vil kjenne igjen. Og navnet «Olympus» pryder fortsatt fronten på kameraet.

EZ_M1240_II_PRO_S4_F1_IP_53_f57888617e.jpg

Kameraet er ikke stort større, og veier bare noen gram mer, men den kompakte ergonomien og velprøvde designgrep er på plass. Kamerahuset er godt værtettet og bygget i magnesiumlegering med pakninger som beskytter mot støv og sprut etter IP53-standarden. Som tilbehør fås HLD-10 batterigrepet, som gir samme værbeskyttelse.

Ny ultrarask bildebrikke

OM-1 er alt annet enn en oppgradering av tidligere OM-D E-M1 Mk III, skal vi dømme etter spesifikasjonene. Dette er et helt nyutviklet kamera med en ny stablet bakbelyst (BSI) Four Thirds CMOS-brikke med 20 millioner piksler, tre ganger raskere prosessor og dramatisk forbedret ytelse, i følge OM System. Om ikke pikseloppløsningen er oppsiktsvekkende, minner vi om at mange profesjonelle kameraer, som f.eks. Canon EOS 5D Mark III,  Canon EOS-1D X Mark III, EOS R6, Nikon D5 og Nikon D6 hadde alle 20–22 megapiksler oppløsning.

4855086738.jpg

OM-1 har inntil 7 trinns bildestabilisator bare med huset (8 trinn med visse objektiver), og 1053 kryssfølsomme faseregistrerende AF-punkter, som kan gjenkjenne og spore en rekke objekter med opp til 50 bilder i sekundet med kontinuerlig fokus, eller 120 bilder i sekundet med fokus på første bilde. Det er sannsynligvis med margin det raskeste av dagens systemkameraer, og hvis autofokusen er like god som lovet, kan vi ikke vente på å få det i hendene og sjekke hva det er godt for.

Olympus, unnskyld: OM System, har lenge varslet at det første nye kameraet etter at kamera- og audiodivisjonen til Olympus ble skilt ut i et eget selskap, vil bli et avansert kamera med oppsiktsvekkende teknologi. På papiret ser det ut som de har ordene i behold, for spesifikasjonene er helt oppe og puster de heftigste fullformatkameraene fra Canon, Nikon og Sony i nakken. Også de mange velprøvde objektivene til Micro Four Thirds-systemet, fra Olympus og andre, understreker appellen som et tur- og villmarkskamera som tåler røff bruk.

OM_Systems_OM-1_Product_Shots_14.jpg

Uten blackout

En ny, blackoutfri søker med 5,76 millioner punkter, 1,65x søkerforstørrelse (tilsv. 0,82x fullformat) og et helt nydesignet menysystem, ikke ulikt det vi kjenner fra Canon. Innebygd fokus stacking og håndholdte høyoppløste bilder med 50 megapiksler er bare noen av de mange høydepunktene som er mulig med den nye, raske TruePic X-bildeprosessoren. ISO-området er utvidet til maksimalt 102.400, og Olympus lover høyere reell bildeoppløsning enn noensinne. Den nye Handheld Assist-funksjonen gjør det enkelt å fange lange lukkertidseffekter som tidligere krevde stativ. Live Composite-funksjonen legger som før sammen bare de lysere delene i det sammensatte bildet og unngår det vanlige problemet med bilder som blir overeksponerte med lange lukkertider. Denne funksjonen er nå kompatibel med bildestabilisering og kan brukes til håndholdte opptak.

OM-1 har også fått en Live ND-funksjon, som gir opp til 6 trinn effekt av nøytralt gråfilter, en hjelp for lange lukkertider og for kraftige vidvinkelobjektiver som ikke gir plass til fysiske ND-filtre. Fokus-stacking-funksjonen blir som før gjort ferdig i kameraet, men med den nye prosessoren er prosesstiden dramatisk redusert. OM System understreker også at autofokusen har dramatisk forbedret ytelse, med AI-assistert autofokus, utviklet med dyplæring. I tillegg til bedre høyhastighets og høypresisjons motivgjenkjenning og -sporing enn noen gang, kan kameraet gjenkjenne racerbiler, motorsykler, fly, helikoptre, tog og fugler, samt dyr (hunder og katter). 

EZ_M1240_II_PRO_S3_F2_1053_points_AF_766adab90c.jpg

Videoegenskaper

Mange har oppdaget de tidligere Olympus-kameraenes videoegenskaper, særlig med den gode bildestabiliseringem, men også her gjør teknologien et byks videre med OM System OM-1. Nå klarer kameraet 4K videoopptak i både 17:9- og 16:9-format med 60 progressive bilderuter i sekundet, samt høyhastighetsfilm med maksimalt 240p på Full HD. De to SD-minnekortene med UHS II-støtte kan lagre 10 bits video internt, og opptak på over 30 minutter. Med ekstern lagring støtter OM-1 RAW-opptak med 12-bit 4:4:4 for avansert etterbehandling med OM-Log eller HLG (Hybrid Log Gamma) tilrettelegger for enkle HDR-opptak. 

Samtidig lanserer OM System også to nye Pro-objektiver, M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO II og M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO. 

OM System OM-1 kommer i mars og vil koste ca. 22.500 kroner.