Denne testen ble først publisert i Fotomags novemberutgave (nr. 7 - 2024), der du også kan se flere bilder og en egen artikkel om konvertering av negativfilmer.

 

Det finnes en rekke løsninger på markedet for den som vil skanne film med digitalkamera. Men det er ikke mange som kan slå Valoi easy35 på enkelhet og brukervennlighet. Etter å ha brukt denne løsningen en periode mener vi dessuten at kvaliteten på resultatet har potensial til å holde meget høy standard.  

Hva trenger du? 

For å skanne med digitalkamera trenger du et oppsett som er praktisk, som gir sikker plassering av kamera og med enkel filmføring. Det er viktig at originalen er plan, og at kameraets bildebrikke kan holdes presist parallelt med filmen. I praksis trenger du et makro­objektiv, helst ett som går inn til 1:1. En belg kan eventuelt kompensere for dette. Unngå zoom, det er sjelden du får den kantskarpheten og optiske kvaliteten som makroobjektiver leverer. Optisk fortegning og vignettering er ikke OK. Du trenger også en jevn og diffus lyskilde som er kraftig nok til at du kan eksponere med passende lukkertid og blender som gir beste resultat. Du bør også unngå strølys og lys i rommet du fotograferer, eller bruke en lukket løsning, som Valoi easy35. 

Valoi easy35 er et system for å skanne 35mm film og mindre formater med kamera. Du kan bruke de aller fleste systemkameraer, og de fleste formater, men du trenger et makroobjektiv. Adaptere/mellomringer tilpasser formatet, mens adapterringer tilpasser filterstørrelsen til easy35-røret. Selve røret er av meget stabilt aluminium, mens lys- og filmenheten er laget av nylon med utskiftbare LED-lamper og oppladbare batterier.

 

Valoi easy35 

Fotomag har tidligere skrevet om bakgrunnen for Valoi, og nordmannen Arild Edvard Båsmo som slo seg ned i Finland der Europas ivrigste analogmiljø står bak Kamerastore. Ideen bak Valoi easy35, og de andre produktene for digitalisering med kameraet selskapet står bak, er å kombinere det enkle med høy kvalitet. Valoi easy35 består av et lukket system der lyskilde, filmholder og objektivadapter er konstruert som en enhet, som både er kompakt og ganske rimelig.  Et start-kit består av grunnenheten sammen med to filmholdere, der den ene, ‘Sprocket holder’ har et format som også får med filmperforeringen. Dessuten et sett rør og en ‘Duster’ med børster foran filmåpningen. Som tilleggsutstyr kan Valoi også levere holdere for halvformat, 110-, APS-, 126 og film i Minox-format. I vår testperiode har vi brukt de to standard filmholderne med Duster, og halvformatholderen da vi skannet bilder fra Pentax17. Stor sett har vi skannet med vår egen Canon EOS 5D Mk II og Sigma 105mm F2.8 makro. 

Med et digitalkamera er det ingen problemer å få høyeste oppløsning ut av dias og negativer. Som regel er det filmen som er begrensningen. Med råfiler får du også 12–16 bits toneomfang og glimrende utgangspunkt for å hente mest mulig ut av filmene. Men det er selvsagt originalen som avgjør.

Slik bruker du easy35 

Enheten kommer i en miljøvennlig pakke med solid kartong, og materialet er metall  og nylon.  De medfølgende rørene i ulik lengde settes sammen for å passe til objektivets brennvidde og fotograferingsavstand. Gjengene til røret er 62mm, adaptere fra 39mm til 67mm følger med.  Lysenheten kan reguleres i styrke og fargetone og er oppladbar. Stativ er unødvendig, vi brukte kamera og filmskanner på frihånd, også med lukkertider opp til 0,5 sek. Vi prøvde oss frem med ulike blendere og havnet på ca. f/5,6 og brukte manuell eksponering som fylte så mye av histogrammet som mulig. For fargenegativer er innholdet i rødt så dominerende at det er viktig å være nøye med eksponeringen. 

Fargebilder fra dias er det enkleste, de trenger ikke mye etterbehandling. Fargenegativer er litt mer krevende, men selve fotograferingen krever først og fremst nøyaktig eksponering. Råfiler anbefales sterkt uansett original, særlig fargenegativer er det vanskelig å få gode resultater ut av med JPEG-filer.

Skanning av dias 

Diasholderen tar ett lysbilde av gangen, og har en litt hard fjærbelastet slisse til rammen.   Vi skannet både papprammer (Kodachrome) og plastrammer, med og uten glass. Bortsett fra støvproblemet er skanning av diapositiver en lek. 

Vi har skannet både nyere og eldre filmer mens vi har testet Valoi easy35. De eldste er mer enn 40 år gamle dias og fargenegativer. Støv og rusk er alltid en utfordring, særlig for glassinnrammede dias, men det er tidens tann. Svekket pigment kan være en annen utfordring, men med et godt kamera har du det beste utgangspunktet.

Fargenegativer 

Med bomullshansker er det likevel litt fiklete å føre negativstripene inn mellom Duster-børstene, men med litt tålmodighet får vi det til.  Det er absolutt nødvendig å bruke råfiler til fargenegativer, du trenger litt å gå på til konverteringen, i tillegg til nøyaktig eksponering. 

Sorthvittbilder fra negativer er enkelt både å skanne og konvertere til positiver. Du kan bruke Photoshop/ Lightroom eller tilsvarende programmer (les gjerne saken om konvertering av negativer i Fotomag nr. 7 - 2024). Bruk likevel råfiler og behandle bildene som fargebilder, så får du med alle valører. Du kan evt. konvertere til nøytrale gråtoner til slutt.

Sorthvitt-negativer 

Heller ikke sorthvitt-negativer byr på problemer, ikke annet enn det samme med støv og børstene. Vi foretrakk likevel å konvertere med Negative LabPro, som automatisk fjerner tonen i filmbasen. I Lightroom konverterer programmet til 16-bit TIFF med rom for justeringer.