Canon_President_Mitarai.jpgDet var i et intervju med den japanske storavisen Yomiuri Shimbun [lenke til avisens japanske web] at Canons mangeårige toppsjef Fujio Mitarai (bildet) bekreftet at EOS-1D X Mark III blir siste speilrefleks-toppmodell fra Canon. Det er speilløse kameraer som er satsningen i årene fremover, samt optikk og annet utstyr til EOS R-systemet.

I år blir det 4 år siden sist Canon lanserte et EF-objektiv, det var samtidig med at EOS R-systemet ble lansert i september 2018. I samme tidsrom har selskapet lansert hele 23 RF-objektiver, og viser dermed tydelig at EOS-systemets speilrefleks-æra tikker mot slutten.

EOS R3 – proffkamera?

Tilbake til vår begynnende test av EOS R3. I diverse nettgrupper diskuteres heftig om dette er et proffkamera eller ikke. Vi synes selv det er et uvesentlig spørsmål, selv om det i første rekke er profesjonelle som får muligheten til å kjøpe det nå i begynnelsen, mens leveransene er begrenset. Det er fordi medlemmer av CPS (Canon Professional Services) prioriteres når de bestiller et nytt kamera.

EOS R3 har det meste av hva vi venter av et profesjonelt kamera: det er ekstremt solid bygd, ytelsen er formidabel, og ergonomien er både toppklasse og velkjent, spesielt om du er Canon-bruker fra før. Det ser ut som og føles som en speilløs 1D X. Men det vet jo de fleste allerede. 

_W7A5972_Canon EOS R3_ISO 320_1-500 sec at f - 7,1.jpgSlottsfjellet i Tønsberg fotografert håndholdt på 500mm med RF 100–500mm med f/7,1. ISO 320, 1/500 sek.

Likevel: Canon har også vært ganske klare på at EOS R3 ikke er deres kommende profesjonelle speilløse flaggskip. Det spekuleres i at det kommer en EOS R1. Foreløpig er det bare spekulasjoner, men vår foreløpige erfaring med EOS R3 underbygger dem.

Enn så lenge sitter vi med EOS R3 – et kamera som på nesten alle områder er bedre enn EOS-1D X Mk III, men ikke på alle. EOS-1D X Mk III er fremdeles toppkameraet når det kommer til buffer og batterikapasitet. Dessuten – der speilrefleksen tar to CFexpress minnekort type B, tar EOS R3 ett av samme type, pluss et SD-kort. Det har både sine fordeler og ulemper.

_W7A5886_Canon EOS R3_ISO 100_1-640 sec at f - 5,6.jpgFugler i flukt er barnemat for EOS R3. Her tatt håndholdt med RF 100–500mm F4,5–7,1 L IS USM med ISO 100 og 1/640 sek., f/5,6.

Foreløpige positive erfaringer

Bildestabilisatoren. Vår første økt med EOS R3 var med den ganske nye telezoomen RF 100–500mm F4,5–7,1 L IS USM. Sammen med EOS R3 skal objektivet klare 6 trinn stabilisering. De fleste bildene vi har tatt foreløpig, er tatt på fra 1/125 sek. til 1/1250 sek, men da har vi fotografert i lavt januarlys. Til stillbilder er EOS R3 med RF 100-500mm en formidabel maskin, håndholdt eller med monopod. Den elektroniske lukkeren går helt til 1/64.000 sek. Selv med et 100-500mm objektiv er det enkelt å fryse både kamera- og motivbevegelser så lenge du har nok lys (til å fryse motivbevegelsene).

_W7A6039_Canon EOS R3_ISO 100_1-125 sec at f - 4,5.jpgIngenting å utsette på skarpheten her. Håndholdt på 123mm, f4.5 og 1/125 sek. 

Respons og ytelse. Du kjenner ikke det «sparket» du får fra EOS-1D X Mk III med mekanisk lukker, men det er selvsagt fordi det ikke er noe speil i kameraet som beveger seg. Responsen er momentan, og ytelsen har nesten ingen begrensninger (men se nedenfor om bufferen). Når vi benyttet et hurtig SanDisk 512 GB Extreme Pro CFexpress-kort, som er oppgitt til 1400 MB/s skrivehastighet, måtte vi passe oss for ikke å sette kameraet i høyeste hastighet (30 bps) av vanvare. Da fylles kortet med ekstremt mange bilder uten at vi hører et knyst. Selv med mekanisk lukker er lydnivået svært lavt, og forstyrrer neppe noen utendørs eller i et rom med folk som beveger seg. Ytelsen med vårt raskeste SD-kort, et Sony G SD-XC 64 GB UHS-II med 300/299 MB/s hastighet, er ikke merkbart dårligere med stillbilder. Men også her kan bufferen spille inn.

Med mekanisk lukker er raskeste skuddtakt 12 bilder per sekund, som EOS R5.

Søkeren. Her er ikke noen blackout ved eksponering, og søkeren er rask med høy nok oppløsning til at den oppleves direkte. Imidlertid kan det hende søkeren bruker noen hundredels sekunder til å simulere eksponering riktig når den funksjonen er slått på. Den er for øvrig en meget god hjelp. Noen kameraer, som et par av Sonys heftigste, har enda høyere oppløsning, men forskjellene betyr ikke noe vesentlig. Søkere i denne klassen er nå så raske og følger så godt med på den raske oppdateringen av bildebrikken at svært få vil savne en optisk søker. Du får jo også adskillig bedre muligheter til å skreddersy informasjonen du trenger som fotograf, med en elektronisk søker. 

Med 30 bilder i sekundet på raskeste serieopptak (à 24 megapiksler) uten blackout, attpåtil lydløst, trenger du en sikker visuell bekreftelse på at kameraet faktisk tar bilder i rakett-tempo. Det gir EOS R3 i form av en rød ramme som blinker mens bildene lagres. Omtrent som hos Sony A9 og A1.

_W7A6077_Canon EOS R3_ISO 1250_1-640 sec at f - 7,1.jpgSelv når fuglen beveger seg så hurtig at det ikke blir helt skarpt, trigges øyefokusen perekt. RF 100–500mm F4.5–7.1L IS USM ved 500mm og F7.1 og 1/640 sekund. Håndholdt.

Betjening og ergonomi. Å betjene EOS R3 er som å bruke en EOS-1 D X Mark III som er lettere, eller en EOS R5 som er tung nok. Betjeningen er svært lik EOS R5, og siden R3 har innebygd vertikalt batterigrep, er nesten alle høyrehåndens betjeningsfunksjoner dublert for vertikale opptak (ja, du kan også ta vertikal video). Unntakene er omskifterknappen mellom stillbilder og videoopptak; Q- og Info-knappene; og MODE-knappen i det bakre funksjonsrattet, samt knappene for eksponeringskompensasjon og lys i toppanelet.

Men disse har du sjelden bruk for å betjene vertikalt uansett. Den gummierte overflaten har et svært godt gripemønster, og den store og høyoppløste skjermen kan vippes ut og inn, samt vris rundt. Dessuten: når du vrir skjermen, dekker den ikke til inngangen for ekstern mikrofon, hodetelefoner eller kontakten for studioblitz på kameraets venstre side. Der finner du også USB-C-utgang (som du kan lade kameraet med), HDMI-utgangen og en standard Ethernet-utgang. Dessuten vrilåsen til batterikammeret, der du kan benytte samme LP-E19 lithium-ion-batteri som 1D X Mark III. Laderen som følger med, er også den samme som til 1D X Mark III, en dobbel LC-E19. 

_W7A5765_Canon EOS R3_ISO 1600_1-400 sec at f - 5,6.jpgEOS R3 har, som flere nyere Canon-kameraer, støtte for stillbilder med 10-bit komprimert HEIF-format. Dynamikken er svært god, også med 8-bits JPEG (og selvsagt RAW). RF 100–500mm F4.5–7.1L IS USM håndholdt v/ ISO 1600, 270mm f/5.6og 1/400 sek.

Bildekvalitet. Vi har ikke rukket å gå i dybden på bildekvaliteten ennå, men heller ikke funnet noen punkter som gir oss grunn til å tvile på at den er av aller beste klasse. Tvert imot, Canons finslepne kombinasjon av automatikk, korrekt og forutsigbar eksponering, fargegjengivelse og presis fokus gjør at selv JEPG-bildene gjennomgående står svært bra. De fleste av våre prøvebilder her er JPEG rett fra kameraet, bare skalert ned. I vår endelige test kommer vi selvsagt til å se nærmere også på egenskapene til RAW-filene.

_W7A6023_Canon EOS R3_ISO 2000_1-640 sec at f - 7,1.jpgEOS R3 med RF 100-500mm F4.5–7.1L IS USM på 500mm f/7.1 og 1/640 sek. Håndholdt.

Foreløpige negative erfaringer

Bufferen med SD-kort. Her skuffer EOS R3 en smule, i hvert fall med ukomprimert RAW. Eller er det bare Canon som har vært nødt til å holde prisen nede (det er allerede styggdyrt), og gi rom for at det kommer noe som er enda bedre? Uansett, bufferen er absolutt i toppklasse, det er bare det at Canon allerede har en proffmodell som er enda bedre: EOS-1D X Mk III.

Bufferen er kanskje det sterkeste punktet for action-, motor- og sportfotografer som vurderer å vente og beholde EOS-1D X Mark III en stund til. Selv med raske CFexpress-kort fyller du bufferen på 5 sekunder med elektronisk lukker (C-RAW). Da må du i en del tilfeller vurdere hvilke sekvenser du skal få med deg. Det behøver du ikke med EOS-1D X Mk III. Og dette er med CFexpress-kort. Med mekanisk lukker er bufferen betydelig større, men vi har ikke eksakte tall. Bruker du C-RAW, øker også bufferen merkbart.

Med de raskeste SD-kortene er skuddtakten den samme, men bufferen fylles litt raskere når du benytter mekanisk lukker. Mens den altså er nær ubegrenset på et CFexpress-kort, stanger du i taket med st SD-kort allerede etter ca. 25 sekunder. Dessuten tømmes bufferen betydelig langsommere. Sikkert til å leve med, men likevel ikke ideelt, som to like minnekort ville vært.

_W7A5760_Canon EOS R3_ISO 800_1-500 sec at f - 7,1.jpgEOS R3 med RF 100-500mm F4.5–7.1L IS USM på 500mm f/7.1 og 1/500 sek. Håndholdt.

To ulike minnekort. Fordelen med å la brukeren bruke både CFexpress-kort (Type B) og SD-kort er selvsagt at SD-kort er (noe) rimeligere, og at mange allerede har en bunke av disse fra før. CFexpress med rette ytelse kan også være vanskelige å få tak i. Ved vanlig stillbildefotografering erdet nesten ingen begrensninger om du bruker ett av de raskeste SD-kortene (V60/V90/300MB/sek). Men, du løper alltid en risiko for at lagringen på to minnekort ikke er like effektivt. Dessuten: skyter du video, vil du ikke kunne bruke de største formatene og de beste filtypene på SD-kort. Dette kan i produksjon være upraktisk, for ikke å snakke om at det kan gi noen overraskelser ute i felten.

Foreløpig uavklart

Øyestyring. Vi har selvsagt kastet oss over øyestyringen, og den er i hvert fall mye bedre enn på gamle analoge EOS 3 (som vi strengt tatt så vidt rakk å prøve i sin tid). Men vi føler ennå behov for å jobbe mer med å kalibrere øyestyringen, og bruke den under ulike forhold. Samt å venne oss til å bruke den, erfaringen til nå er at den krever litt tilvenning. Det fine med EOS R3 er at den også har den smarte, fleksible AF-on-knappen til å styre fokus, som vi allerede vente oss til med 1D X Mark III da vi lånte den en god periode. Valgfrihet, altså.

Autofokus. Autofoksen er i prinsippet identisk med EOS R5, men kraftigere prosessor kan muligens gjøre en liten forskjell. Vi jobber ennå med å teste ut de ulike AF-alternativene, sammen med øyestyrt fokus, og trenger noen flere motivtyper å teste det ut på før vi kan konkludere. Men til nå er vi absolutt fornøyd.

Videoopptak. Spesifikasjonene er gode, men vi har ikke rukket å teste ut video seriøst når dette skrives.

Kompatibilitet. Vi skal teste ut RF 100-500mm med en 2x telekonverter som Canon har lånt oss, men vet at det er noen begrensninger der (som ikke har spesielt med EOS R3 å gjøre). Vi har også en EF til RF-adapter, og har sjekket ut et par EF-objektiver, inkl. tredjeparter. Der ser vi at enkelte kombinasjoner kan by på utfordringer, men vi må sjekke ut mulige oppdateringer og teste mer for å uttale oss nærmere. 

Skjermbilde 2022-01-04 kl. 16.45.44.pngVi har foreløpig ikke gått gjennom alle RAW-bildene vi har tatt (mer enn 1200) i Canon Digital Photo Professional 4, men kommer tilbake til nærmere analyser av råfiler og bilder med flere objektiver.

Videre lesning

Canon har massevis av detaljer og bilder, også videoer, om EOS R3 på sine hjemmesider. Verd å sjekke ut. Du kan selvsagt også finne brukererfaringer andre steder, men vær obs på at du også kan støte på saker og videoer fra folk med bindinger til andre merker, og vurder hva de kommer med deretter. Det gjelder selvsagt alt Canon og deres ambassadører også legger ut.

Fotomag kommer tilbake med full test av Canon EOS. R3 i nr. 1-2022 om noen uker.

[Oppdatert 11. januar med retting av skrivefeil og klargjøring av språk.]