Importør:

Helt som et krympet Sony A9 systemkamera blir det selvsagt ikke. RX100 VII er fortsatt et kompaktkamera, med alt hva det innebærer. Det har samme objektiv som RX100 VI, et Zeiss Vario-Sonnar 9.0–72mm F2.8–4.5 (tilsv. 24–200mm) med optisk bildestabilisator, og fremdeles en 1" CMOS-brikke på 20 megapiksler, og en vippbar 3" LCD-skjerm som kan brukes også i selfie-modus. «Mark 7» klarer ikke bare 20 bilder per sekund i full oppløsning, men har fått et helt nytt autofokussystem hentet fra Sony A9. Det betyr at følgefokus, øyefokus (både på mennesker og dyr) er hentet fra A9. Og fremdeles er det et kamera på ca. 300 gram som går lett ned i en lomme.

Toralf-Dublin-05_web.jpg

Sony RX100 VII er et utmerket selfie-kamera, men også mye mer, med 8,3x zoom og avanserte videoegenskaper. (Foto: Martin Agfors).

Serieopptak uten blackout

Det ser forførende likt ut som et hvert annet kompaktkamera. Men Sony RX100 VII er et sport-, action- og reportasjekamera i forkledning. Det er definitivt slutt på den tiden da et kompaktkamera ble forbundet med lukkertidsforsinkelse, treg autofokus og mye ventetid. Kameraet har mye til felles med Sony A9, som i dag topper listen over systemkameraer med den råeste ytelsen:

 • 60 AF- og AE-beregninger i sekundet
 • 20 bilder i sekundet med følgefokus og kontinuerlig oppdatert eksponering 
 • Serieopptak uten blackout
 • Sanntids øyefokus både for mennesker og dyr - også for video

Toralf-Dublin-03_web.jpg

Som et seriøst stillbildekamera takler Sony RX100 VII de aller fleste motiver, også når det går raskt unna. (Foto: Martin Agfors).

Også på en rekke andre områder har Sony RX100 VII fått bedre ytelse og spesifikasjoner:

 • 8 ganger mer effektiv bildestabilisator med 4K Active SteadyShot
 • Egen inngang for mikrofon
 • Inntil 90 bilder/sekund i hurtigsekvens
 • 4K HDR video
 • 357 fasefølsomme AF-punkter som dekker 68 % av bildeflaten
 • 0,02 sekunder høyhastighets AF
 • Nyutviklet 1" stablet CMOS-brikke med DRAM-brikke
 • Intervallopptak

Toralf-Dublin-01_web.jpg

Sony RX100 VII har kraftig forbedrede videoegenskaper, bl.a. sterkt forbedret bildestabilisator og inngang for ekstern mikrofon. (Foto: Martin Agfors).

Forbedringene gjør dermed Sony RX100 VII til et mye bedre alternativ for video. Sony sier selv at de henvender seg til avanserte video-bloggere i tillegg til alle foto- og videoentusiaster. En Sony-undersøkelse viser at 49 % av alle europeiske fotografer tar både stillbilder og video, men de forventer muligheten til å koble på ekstern mikrofon og effektiv bildestabilisator for 4K video. RX100 VII har også den elektroniske «anti-forvrengnings-lukkeren» inntil 1/32.000 sekund, som nesten er fri for ‘rolling shutter’.

Ergonomisk og i øvrig er kameraet omtrent det samme som RX100 VI, som Fotomag testet i nr. 4-2018. Den testen kan du lese her.

Sony RX100 VII skal være i salg i løpet av august. Norsk pris blir ca. kr 13.000, kjenner vi ikke ennå, men regner med at den vil være omtrent som for RX100 VI. Vi kommer tilbake med til et grundig førsteinntrykk i Fotomag 3-2018 som kommer i august, og med en test så snart vi får låne et testeksemplar.