Fotomag har tatt en sniktitt på de to nye kameraene før lansering, sammen med de to nye RF-S-objektivene. Sniktitten er basert på en kort presentasjon for journalister hos Canon, uten at vi fikk mulighet til å ta bilder med nyhetene. Så dette er på ingen måte en test, inntrykkene er basert utelukkende på overflatiske inntrykk med produktene i hendene.

Men det hindret oss ikke i å kjenne på størrelsen, vekten og balansen, og ikke minst søkerbildet og responsen til de to kameraene. Vi fikk også muligheten til å bedømme objektivene fysisk.

EOS R7_EOS R10_eosR_system_all_black (1)___.jpg

EOS R7 – hva tok så lang tid? 

Det er nesten åtte år siden forrige gang Canon lanserte et halvformatkamera i entusiast-/semiproffklassen – EOS 7D Mark II. Dette var på mange måter en krympet versjon av EOS 5D Mk III, for den som enten ikke ville ha et stort fullformatkamera, eller ikke kunne ta kostnadene ved fullformatkamera og tilhørende optikk.

EOS 7D Mk II var kjent for høy ytelse, både Dual Pixel CMOS autofokus og skuddtakt (10 bps), solid byggekvalitet og god ergonomi. Bildebrikken var en 20 megapiksler CMOS i format 22,4 x 15mm, omtrent samme fysiske størrelse som hos EOS R7.

EOS R7 har en ny 32,5 Mp CMOS-brikke med autofokusteknologi hentet fra EOS R5, R6 og R3 (det har også EOS R10), som skal gjenkjenne og spore mennesker (øye/ansikt/hode/kropp), dyr (hunder, katter og fugler) eller kjøretøy (racerbiler eller motosykler). Det gjenstår å se i praksis hva dette vil bety, men Canon gir grunn til å tro at kameraene vil bli ettertraktet blant portrett-, sport- og dyrefotografer for sine fokusegenskaper.

EOS R7 har også en meget rask mekanisk lukker, med 15 bilder/sek, og en elektronisk lukker som klarer 30 bps. Blitzsynkronisering inntil 1/250 sek. med mekanisk lukker, og 1/320 sek med elektronisk første lukkergardin. Kameraet kan ikke bruke blitz med kun elektronisk lukker.

Også bildestabilisatoren har EOS R7 «arvet» fra EOS R5/6/3 med inntil 8 trinn kompensasjon for kamerabevegelser, avhengig av objektiv. Søkerbildet er forstørret hele 1,15x, og den vribare pekeskjermen har ca. 1,62 millioner punkter. EOS R7 har 30 bps med RAW pre-opptak med før du trykker på utløseren.

Videoegenskapene er også imponerende på papiret, men ikke helt på linje med spesialiserte multimediekameraer. EOS R7 leverer 4K med inntil 60 fps generert fra 7K oversampling, og støtter Canon Log 3 og Cinema Gamut.

RF-S-18-150MM-F3.5-6.3-IS-STM---RF-S-18-150MM-F3.5-6.3-IS-STM_Slant___.jpg

Sammen med de nye halvfomatkameraene lanserer Canon to nye halvformat RF-objektiver, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM og RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM.

Bare én fatning

Mange var begynt å gi opp å se et EOS R-kamera med halvformat-CMOS, hele Canons speilløse satsning har så langt dreid seg om fullformat. Kanskje har det også tatt tid å finne ut hva de skal gjøre med ‘gjøkungen‚ de små speilløse EOS M-kameraene og tilhørende optikk. 

For dem som måtte lure: Nei, EOS M kommer på ingen måte å kunne brukes sammen med EOS R, hverken kameraer eller optikk, hverken fullformat eller halvformat. Den gode nyheten er at Canons uheldige og forvirrende bruk av to fysiske fatninger  på fullformat og halvformat (EF og EF-S) på speilrefleks, ikke blir videreført med med EOS R7 og R10. Begge disse kameraene kan bruke alle EOS RF-objektiver, og alle EOS R-kameraer (også fullformat) kan bruke de nye RF-S-objektivene, riktignok beskåret til halformat-oppløsning. Med adapter kan selvsagt også EOS R7 og EOS R10 bruke alle Canon EF-objektiver.

RF-S 18-45MM F4.5-6.3 IS STM_Slant___.jpg

RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

EOS R10 – småvoksen allrounder

Bildebrikken i EOS R10 er en 24,2 Mp halvformat CMOS-brikke med mange av ytelsene til EOS R7. Autofokussystemet er hovedsaklig likt, men følsomheten er ikke like god (–4EV mot –5EV på EOS R7). Her er det imidlertid ingen bildestabilisator i kameraet, men R10 henter IS-informasjon fra objektiver med optisk IS og kobler dette til elektronisk stabilisator ved videoopptak.

Den mekaniske lukkeren er like rask (15 b/s), mens den elektroniske lukkeren stopper på 23 b/s. EOS R10 har lukkertider til hhv. 1/4000 og 1/16.000 sek (mekanisk/elektronisk).
Også EOS R10 har 4K video, men bare med 30 fps i full bredde. 

Men holder det, Canon?

Nå som Sony igjen leverer halvformat-kameraer etter koronapausen, Fujifilm står stadig sterkere med sitt halvformatsystem og Nikon har et forsprang både med kameraer og optikk i halvformat, kan Canon klare å hente inn konkurrentene? 

Vi tror det avhenger av om det kommer flere kompakte objektiver, og om Canon får sine kunder med EOS 7D, 90D, 850D osv. til å bytte. F.eks. koster Fujifilm X-S10 med en god bildestabilisator det samme som EOS R10, og EOS R7 er dyrere enn f.eks. det kompakte fullformatkameraet Nikon Z 5.

Det som er sikkert, er at konkurransen ikke blir mindre, men større. Forhåpentlig til glede for alle fotointeresserte.

Priser og levering

EOS R7 har salgsstart i juni, og vil koste ca. 16.500 kroner. Objektivene kommer også i juni: RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM vil koste ca. 3.950,- og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ca. 6.450. 

I juli er det forventet at EOS R10 lander, til en antatt pris på ca. 10.800. Du finner mer informasjon på Canons web-sider.