I en pressemelding 10. mars kunngjør Nikon at de utvikler en ny toppmodell med Z-fatningen. Kameraet, som skal hete Z9, kommer i løpet av 2021 og vil ha FX-format (fullformat). Dette blir en helt ny modell som vil toppe både Z6 II og Z7 II. Foreløpig er lanseringsdato, pris og spesifikasjoner ukjent, vi vet bare noen få detaljer om det kommende flaggskipet, og Nikon har bare publisert et produktbilde med varsel om at «utseendet til kameraet kan være forskjellig fra bildet».

‘Beste stillbilde- og videoytelsen i Nikons historie’

Det er Nikons egne ord. Konkret vet vi at kameraet vil benytte en nyutviklet stablet CMOS-bildebrikke og en ny signalprosessor. Kameraet, som henvender seg spesielt til profesjonelle fotografer, filmfotografer og entusiaster, vil også få støtte for 8K videoppptak, og « flere andre videospesifikasjoner som oppfyller flere behov». Nikon lover videre brukerne «en enestående opplevelse med (…) fantastisk ytelse og betjening» og at kameraet skal overgå tidligere kameraer, både speilreflekskameraer og speilløse.

Det er nok søt musikk hos mange Nikon-fans, som har følt at Nikon har vært sent ute med å satse seriøst på et speilløst system, og kanskje følt at Z6- og Z7-modellene ikke helt matcher på spesifikasjonene til de siste modellene fra Canon og Sony.

Mer enn en «speilløs D6»

Den mangeårige kampen mellom Canon og Nikon på proffmarkedet er selvsagt utvidet med enda en aktør (minst): Sony. Med flere års forsprang for sitt speilløse system og objektiver til E-fatningen, har Sony brukt sine muskler som elektronikkfabrikant til å utfordre det tidligere duopolet. Siste tilskudd til stammen, Sony A1, bruker en stablet fullformat CMOS-brikke med 50 millioner piksler oppløsning, og spekulasjonene går allerede om Nikon kommer til å benytte seg av denne bildebrikken. Nikons Keiji Oishi gjorde ingenting for å stoppe spekulasjonene da han ga et intervju til nettstedet dpreview.com siste uke.

Det har skjedd mange ganger før at Nikon kjøper bildebrikker fra Sony, men Nikon konstruerer også noen av sine mest avanserte bildebrikker selv (men setter ut fabrikasjonen). Det er derfor ingen selvfølge at Nikon Z9 får samme bildebrikke som Sony A1. Nikons lange historikk med profesjonelle speilreflekskameraer, ssærlig for sport og høy ytelse, gjør nok at mange skrur forventningene opp. Det er åpenbart at Nikon trenger å by på noe mer enn en speilløs D6 for å levere et kamera som skal «overgå tidligere kameraer». D6 er et fantastisk bra speilreflekskamera, med ekstremt bra autofokus og høy ytelse, men henger ikke med konkurrentene når det kommer til videoopptak.

Det som er sikkert, er at en CMOS-brikke må ha en bildeoppløsning på godt over 40 Mp for å registrere 8K video. Fantastiske Canon EOS R5, som også tilbyr 8K video, leverer 45 Mp, men har ikke innebygget grep eller andre detaljer som gjør det sannsynlig at det blir en direkte konkurrent til Nikons nye flaggskip. Før vi vet ordet av det kommer kanskje Canon med et nytt speilløst flaggskip, som de har snakket høyt om flere ganger, og som ryktesmiene for lengst har døpt «EOS R1». 

Det som er sikkert, er at 2021 blir et minst like spennende år som fjoråret når det gjelder utviklingen i den mest ambisiøse delen av kameramarkedet.