Nikons proff- og semiproffe Z 6II og Z 7II er ikke helt nye konstruksjoner, men betydelig oppgraderinger i forhold til dagens Z 6 og Z 7. Dessuten innebærer de to en ny navnekonvensjon for Nikon, hvis det betyr noe. Når de nye modellene kommer til vinteren, får de doble minnekortplasser, doble prosessorer og betydelig oppgradert autofokus.

Siden Z 6 og Z 7 kom for to år siden har stadige oppdateringer gitt forbedret autofokus og flere funksjoner. Men mange har likevel savnet to kortplasser. Nikon Z 6II og Z 7II kommer begge med en kombinert kortplass for XQD og CFexpress type B-kort og en kortplass for SD/SDXC med UHS II-kort. Begge de nye kameraene har også doble Expeed-prosessorer, som skal gi raskere serieopptak med større buffer, større dynamisk område og bedre sporing av motiver med autofokus.

Z6+Z72.jpg

Nikon Z 7II har fremdeles en 45,7 Mp fullformat CMOS og leverer opp til 10 bilder/sek NEF/RAW-filer (9 bps 14-bits) i serier på opp til 200 JPEG / 77 RAW. Nå støtter autofokusen sporing av mennesker og dyr lignende Nikons 3D følgefokus, og er forbedret i lite lys. Øyefokus på både mennesker og dyr gir bedre sporing også for videoopptak. Z 7II leverer et ISO-område på 64 til 25.600, med større dynamisk område. Z 7II er Nikons proffkamera for landskap, bryllup og portretter.

Nikon Z 6II har en 24,5 Mp CMOS-brikke, og leverer nå opp til 14 bilder/sek, og tar opp 4K UHD video og Full HD i både FX- (fullformat) og DX-format. Nytt er også mulighet for å ta opp video med høyere dynamikk i HLG-format, og har forbedret øye-AF og dyre-AF på video. Som stillbildekamera klarer Nikon Z 6II opp til 200 JPEG-bilder eller 124 RAW-bilder i serie (12-bit ukomprimert). ISO-området går fra ISO 100 til 51.200, og kan utvides. Nytt er også AF-følsomhet ned til EV -6, dvs. 1/4 månelys med blender f/2 eller større.

Nikon-brukere har savnet et skikkelig batterigrep med vertikalfunksjoner, men nå kommer det for Z 6II og Z 7II. MB-N11-grepet har i tillegg til to batterier også en USB C-port som lar fotografen lade to batterier etter hverandre når kameraet er frakoblet. Med den nye WR-R11b trådløse fjernkontrollen kan man styre utløseren trådløst. Den er også kompatibel med enkelte Nikon-blitzer trådløst, og kan synkronisere flere kameraer.

Nikon oppdaterer også sin SnapBridge app, som nå lar deg oppdatere kameraets firmware via mobil.

Nikon Z 7II vil koste fra ca. 39.000 kroner, mens Nikon Z 6II vil ligge på ca, 26.000 kroner. Batterigrepet MB-N11 vil koste ca. 4.600 kr og den trådløse fjernkontrollen WR-R11b ca. 2.000 kroner.

Du finner mer info på Nikons web-sider.