Et kompaktkamera som er like hurtig som de raskeste speilrefleksene, har effektiv bildestabilisator, lyssterk og kraftig zoom, avansert autofokus som følger bevegelige motiver, og dessuten tar 4K video med nesten profesjonell kvalitet – finnes det? Ja, det finnes, og kameraet er ikke større enn at du får det ned i en romslig skjortelomme.

RX100VI_Right-Wide.jpg

Sony Cyber-shot RX100 VI – den lynraske

Det er kombinasjonen av ytelse, zoomrekkevidde og praktiske egenskaper som får oss til å anbefale Sonys nyeste kompaktkamera i RX100-klassen. Da vi testet kameraet i Fotomag nr. 4-2018, skrev vi bl.a.: 

Sony RX100VI er ikke for alle, til det er prisen for høy og egenskapene dekker ikke alle behov. Men for den som har råd, og trenger et virkelig kompakt kamera med høy ytelse, også med teleoptikk, er det et lett valg.

Kameraet har en 1"-type bakbelyst CMOS-brikke med samme type datautlesning som den ekstreme Sony A9, og med en ytelse som ikke er langt unna. Det har en smart sprettopp-søker når det trengs, en vippbar pekeskjerm, og leverer inntil 24 bilder i sekundet med full oppløsning 20 Mp, full autofokus og lysmåling. Samtidig er «rolling shutter» redusert til et minimum. I prinsippet nesten identisk med RX100 V, men med et nytt objektiv, en 8x zoom tilsvarende 24–200 mm f/2.8–4.5. Prisen er største minus, du må ut med ca. 13.000 for denne godbiten.

Men neste kamera er like lett å anbefale. Det koster også litt mindre, men har en en større bildebrikke og bedre bildekvalitet enn Sony RX100 VI i en del situasjoner, som når det er for lite lys.

Panasonic Lumix LX100 II - den lyssterke

LX100II_front.jpg

Panasonics LX-serie har vært deres premium kompaktkameraserie i mange år, og med LX100 ble kameraet oppgradert med en FourThirds CMOS-brikke og avansert, lyssterk zoom. II-versjonen av LX100 kom i høst, og har en enda bedre bildebrikke, hentet fra systemkameraet Lumix GX9, men i en versjon med variabelt bildeformat, som gir konstant bildevinkel uansett om du velger 16:9-format, 4:3 eller 3:2 (kameraet gir også 1:1-format, men da med mindre bildevinkel). Effektiv bildestørrelse blir ca. 15–17 Mp, (12.5 Mp i 1:1-format), og med en 3,1x zoom tilsvarende 24–75mm med så bra lysåpning som f/1.7–2.8 er dette et utmerket kamera til reiser, reportasjer og gatefotografering. Prisen ligger på rundt 10.000 kroner. Vi er i ferd med å teste Panasonic Lumix LX100 II, testen kommer i Fotomag nr. 6-2018.

Leica Q-P_carrying strap_front_RGB.jpgNeste kamera vi anbefaler er til den som vil unne seg noe ekstra, og har råd til det.

Leica Q-P - den eksklusive

Dette er Leica Q i en oppjustert utgave av modellen som fikk EISA-prisen i 2015-2016. Leica Q-P skiller seg ut ved at den røde Leica-logoen er borte, og erstattet av gracert Leica-logo på toppen, dessuten er lukkeren mer stillegående, og det matt svarte har fått et kraftig, gummiert friksjonslag som gir bedre grep. Dessuten følger det med en Leica skinnrem med hvert Leica Q-P, som ellers gjør et godt innhogg i bankkontoen med sin pris på ca. 47.000,– kroner. 

Men så får du også mye: Her er en 24 Mp fullformat CMOS-brikke med vanvittig bra bildekvalitet, også takket være det fine Summilux 28 mm f/1.7 Asph med innebygd optisk bildestabilisator. Dette er uten sammenligning det billigste fullformatkameraet fra Leica, og interessant for den som vil ha Leica-kvalitet uten å ønske å bygge opp et helt system. Den store pekeskjermen og en høyoppløst søker gir god kontroll, enten du tar stillbilder eller (Full HD) video. Og dette er en «ekte» Leica, bygget på fabrikken i Wetzlar, Tyskland. Trådløs betjening og overføring via Wi-Fi hører med.