Svaret er enkelt. Nikon har ikke interesse av å få brukerne til å bytte til speilløst. Nikons utgangspunkt er helt annerledes enn Sonys. Først og fremst trenger Nikon å gi eksisterende Nikon-bruker et speilløst tilbud, så de ikke bytter system.

Les mer om Nikon Z-lanseringen her.

Sony hadde veldig få speilrefleksbrukere da de begynte å bygge sitt speilløse system, og særlig var det få med Sony speilløse fullformatkameraer. Uten en stor installert base med kameraer og objektiver, var Sonys mulighet å bygge et helt system fra grunnen av, da de for fem år siden lanserte de første kameraer i Sony A7-serien. Sony trengte ikke bare kameraer for ulike behov, de trengte også et komplett utvalg objektiver. De har kommet langt, men er ennå ikke i mål.

Ett system

Det er nesten 60 år siden Nikon lanserte sitt speilreflekssystem med F-objektivfatning. I disse årene har de solgt mer enn 100 millioner objektiver, og frem til ca. 2010 solgte Nikon hvert år flere objektiver enn konkurrentene. Objektivene har hatt litt ulike elektriske og mekaniske egenskaper, men den samme fysiske fatningen gjennom disse årene. Fra 1992 begynte Nikon å lage objektiver med innebygd fokusmotor, og de aller fleste objektivene fra de siste 25 årene har dette innebygd. Og her er Nikons joker for det speilløse systemet. Objektivadapter FTZ:

FTZ_angle3___.jpgMed denne adapteren er alle speilrefleksobjektiver med Nikon F-fatning og autofokusmotor fullt kompatible med Nikon Z-kameraene. Fra starten av vil derfor nesten 100 Nikon-objektiver være fullt kompatible med de nye speilløse, og dessuten en rekke objektiver fra uavhengige produsenter, samt konvertere og annet tilbehør. Alle andre objektiver med F-fatning kan brukes manuelt, men vil også få bildestabilisator. Vi har «tørrfotografert» med de nye kameraene og objektivene, men ikke kunnet ta med egne bilder.  Det blir derfor spesifikasjoner, tekniske detaljer og praktisk inntrykk av ergonomi og bruksegenskaper vi kan fortelle om foreløpig. 

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

Z24-70_4_OFF_angle2___.jpg

Dette er den første standardzoomen for det nye systemet. I følge Nikon skal den tegne skarpt helt ut i kantene, og det er ingen selvfølge for en zoom. Bildeeksempler vi har sett fra Nikon-ambassadører som har prøvd ut det nye utstyret, kan se ut som om Nikon har rett. Objektivet veier ca. 500 gram, har innvendig fokusering, 72 mm filterfatning og nærgrense på gode 30 cm. Betegnelsen «S» henspiller på at objektivet er en del av Z-systemets «Superior»-linje av objektiver. Siden det foreløpig bare er kunngjort S-objektiver, kan det bety at det vil komme objektiver med enklere design senere. 24-70-zoomen har en zoom-ring og en kontrollring som både kan brukes til manuell fokus og til å justere andre innstillinger. Bildestabilisering besørges av Z-kameraene.

NIKKOR Z 35mm f/1.8 S

Z35_1.8_angle2.___.jpg

Klassisk moderat vidvinkel som kommer til å bli levert fra starten, sammen med Z7 og Z 24-70 mm S. Objektivet er kompakt med sine 370 gram, bruker 62 mm filter, men er som de andre nye objektivene godt værbeskttet med pakninger i alle bevegelige deler, objektivfatningen og smuss- og vannavstøtende frontlinsebelegg. Nikon hevder at denne 35-millimeteren har høyere bildekvalitet enn selv de beste 35 mm f/1.4 som er laget, og peker på en avansert konstruksjon med bl.a. 9 blenderlameller, to ED-elementer og 3 asfæriske elementer. Den store objektivfatningen har gjort det mulig å konstruere et objektiv som lyser godt ut helt i kantene, og er skarpt fra hjørne til hjørne. Nærgrensen er 25 cm.

NIKKOR Z 50mm f/1.8 S

Z50_1___.jpg

Nikon Z-systemets normalobjektiv er heller ingen «lettvekter» i billig plast. Dette er et avansert normalobjektiv som også er egnet til portretter, det veier 415 gram, har to ED-glass og to asfæriske elementer og fokuserer til 40 cm. Filterfatningen er på 62 mm, og også her har objektivet full værbeskyttelse og 9 avrundede blenderlameller for fin bokeh. Nikons nye 50 mm vil komme i salg sammen med Z6 sent i november. På samme måte som på 35-millimeteren er «fokusringen» egentlig en kontrollring. Den kan brukes til manuell fokusering, men ved AF kan den programmeres til å regulere ISO eller eksponeringskompensasjon. Når du fokuserer manuelt, flytter fokus seg raskere eller langsommere i forhold til hvor fort du vrir på kontrollringen. Også NIKKOR Z 50mm f/1.8 S er konstruert for topp skarphet og utlysning fra kant til kant.

NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct

Noct_angle1___.jpg

Dette beistet av et objektiv kommer i 2019, og vil være et spesialobjektiv for nattfotografering, svakt lys og mørke motiver med sterke lyskilder. Om det blir som tidligere Noct-objektiver (Nikons 58 mm f/1.2 Noct fra 1977) og den litt underkjente AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, er det spesielt lagt vekt på å undertrykke reflekser og gjengi lyspunkter som myke og runde objekter helt ut i kantene. På siden av objektivet er det et lite display som vil informere om blender, brennvidde og dybdeskarphet. Vi kjenner ikke til nøyaktige mål eller vekt på dette objektivet, men det vil trolig veie langt over 1 kg, og Nikon varsler om at det blir manuell fokus. medfølgende stativfeste understreker at dette er et objektiv for kritisk arbeid på stativ mer enn håndholdt med autofokus. Vi tipper også at objektivet blir så dyrt at det neppe kommer i fotobaggen til den vanlige Nikon-bruker.

Jokeren

DSC01237_FE 24-70mm F4 ZA OSS_ILCE-7M3_1-30 sec at f - 6,3.jpg

Så tilbake til det som er Nikons joker – objektivadapteren FTZ («F til Z»). Det er med denne adapteren kommende eiere av Nikon Z-kameraer beholder verdiene de har investert i eksisterende objektiver (og tilbehør). Om diskusjonen den siste tiden har dreid seg om å «bytte til speilløst» legger Nikon nå denne måten å tenke på død. De vil heller snakke om å utvide sitt eksisterende system, og siden Nikon allerede har tre profesjonelle speilreflekskameraer og ytterligere tre fullformatkameraer, har de åpenbart ikke prioritert å lansere en toppmodell når de nå starter på sitt Z-system. Det er entusiastene og amatørene som nå skal få et alternativ, og de som er seriøse med filming.

Da er det kritisk å kunne bruke eksisterende objektiver, slik at Nikon Z blir den utvidelsen av Nikon-systemet som er så viktig i Nikons «fortelling». Og der ser Nikon ut til å ha skutt blink. Vi skal selvsagt teste adapteren når vi får Nikon Z til test, men har allerede «prøvekjørt» Nikon Z7 og Z6 med adapter og ulike objektiver. Fra det nye, superlette AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, AF-S 70-200mm f/2.8 E VR, AF-S 24-70 mm f/2.8E  og flere faste brennvidder. Vi har også sett hvordan eldre manuelle objektiver, deriblant ombyggede gamle AI-objektiver (med chip, slik at blenderinformasjon overføres automatisk) fungerer perfekt med bildestabilisator, men selvsagt uten autofokus. Her er det bare å grave i restekassen – det er mer enn 300 kompatbile objektiver der ute, bare fra Nikon. 

DSC01203_FE 24-70mm F4 ZA OSS_ILCE-7M3_1-50 sec at f - 4,0.jpg

Bjørn Birna Rørsletts manuelle Micro-Nikkor 50 mm f/3.5 med chip fungerte utmerket på Nikon Z7 med FTZ adapter.

Diskusjonene vil fly høyt og lavt, men det er ingen tvil om at Nikon har satset bevisst på en myk start for sitt speilløse system, der potensialet er stort, men der de må vise hva de kan levere av kvalitet og ytelse i tiden som kommer. Før lanseringen har Nikon-topper i lengre tid hintet om og snakket om sin speilløse fremtid, men alltid understreket at det primære for dem er å ivareta investeringene til de eksisterende Nikon-brukerne. 

Etter lanseringen av Nikon Z mener vi at Nikon-brukerne kan ta det helt med ro. Det gjør vondt å sitte lenge på gjerdet, og vi tror tiden er inne for å hoppe ned. Hvilken side av gjerdet den enkelte Nikon-bruker hopper ned på, vet vi selvsagt ikke, men vi tror svært mange av dem nå vil beholde sine favorittobjektiver og -kameraer og begynne å utnytte de nye mulighetene til Nikon Z-systemet uten å sette hus og bil i pant.